16. марта. 2012 - 23:28 | Recepti

Kečiga pečena

Pečena kečigaPotrebno je:

1,5 kg kečiga
200 g butera
1 kg krompira
3 limuna
pečene paprike
peršunov list
so

Priprema:

Kečiga – zamočiti je u vrelu vodu, skinuti joj kožu, očistiti od iznutrice i odmah izvući žilu koja se nalazi duž kičme. Posoliti je, staviti u đuvečaru, preliti zagrejanim buterom i posuti sitno iseckanim peršunovim listom. Staviti u rernu i peći na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Pečena kečiga se ostavi cela na zagrejanu činiju, a zatim prelije sokom u kome se pekla pomešanim sa sokom od 2 limuna. Treći limun iseći na kolutove i dekorisati jelo.

Kečiga pečena se služi sa kuvanim krompirom, prelivenim buterom i posutim sitno iseckanim peršunovim listom i salatom od pečenih paprika.

Kečiga

Kečiga se od drugih riba iz porodice jesetri lako razlikuje po veličini i po izduženom nosu (pa je zato zovu i nosvica), dugačkim resastim brkovima, bočnim pločicama i dvodelnoj donjoj vilici. Kečiga umesto krljušti po telu ima koščate pločice raspoređene u pet redova, od kojih jedan zauzima sredinu leđa, dva su na bokovima i dva na ivici trbuha. Na telu ima 12 do 17 oštrih leđnih pločica, 58 do 70 bočnih i 12 do 18 trbušnih. Boja tela joj zavisi od mesta boravka i kreće se od žute do tamnosmeđe. Leđa su joj obično sivosmeđa ili tamnosmeđa, stomak žućkastobeo, a peraja siva.

Kečiga zimu preživljava u potpunom miru u većim dubinama donjih tokova reka. U toku proleća seli se uzvodno radi parenja. Od marta do juna, ženke polože od 11.000 do 140.000 jajašaca u peskovitom ili šljunkovitom dnu na dubini od 3 do 4 m. U prvih devet godina što je ženka starija, to više jajašca položi. Nakon tog uzrasta broj jajašca opada. Nakon oplodnje ženke napuštaju gnezdo, dok mužjak ostaje, nastavljajući da se pari sa drugim ženkama. Nakon izleganja mladi se pod uticajem strujanja reke seli ka ušću, gde se hrani glavonošcima.

Share
Kategorija: Recepti
OCENITE ČLANAK:
(Glasalo: 4, ocena: 4,00)
Loading...

NAJBOLJE OCENJENO: