16. марта. 2012 - 22:32 | Recepti

Šaran posni na belom luku

šaranPOTREBNO
(za četiri osobe)
šaran od dva kila, 150 ml belog vina, 8 čenova belog luka, sok od pola limuna, ulje

 

PRIPREMA
šaran operite u hladnoj vodi i očistite. Pola čena belog luka utrljajte u so i time ga premažite. Prelijte ribu sokom od limuna i ostavite da odstoji. Sa strane napravite rezove u koje ćete staviti ostatak belog luka. Šarana pecite u plehu premazanom uljem. Zalijte ga vinom i pecite u rerni oko 45 minuta na 200 stepeni.

šaran

šaran živi u mirnim i toplijim vodama i može da dostigne dužinu od jednog metra i masu i preko 20 kg. Ima izduženo, oblo telo i krupnu glavu na kojoj su usta okružena sa četiri izraštaja u vidu brkova. Može se obrazovati i izraštaj u obliku cevi kojom šaran usisava hranu sa rečnog dna. Ima jedno leđno peraje koje počinje oštrom žbicom. Leđna strana tela je različito obojena u zavisnosti od staništa na kome živi, dok je trbušna uglavnom svetlija.

šaran je najznačajnija riba ravničarskih reka kako sa sportskog, tako i sa privrednog aspekta. Od svih riba najčešće se nalazi na našim trpezama – ribnjački šaran – golać – (lat. Cyprinus carpio morpha hungaricus). Ribnjački šaran je selekcionisan da ima što veći prirast uz obilje hrane. Profil divljaka (lat. Cyprinus carpio morpha regina) menja se između 3,5 do 4,5, telo mu prikrivaju velike krljušti, od gore je braon, sa strane zlatno žut, a stomak mu je svetlo žute boje. Profil ribnjačkog šarana je 2 do 2,5 kg.

Share
Kategorija: Recepti
OCENITE ČLANAK:
(Glasalo: 4, ocena: 5,00)
Loading...

NAJBOLJE OCENJENO: